CEM II A-LL 42.5R
IMPORTANT DE STIUT:
Mustirea (separarea de apa sau “sangerarea”) este o forma de segregare la care o parte din apa continuta de amestec tinde sa se ridice la suprafata betonului proaspat turnat. Apa ascendenta din amestec, aparuta la suprafata elementului turnat antreneaza din interiorul betonului o cantitate considerabila de particule fine de ciment (lapte de ciment). Dupa uscare rezulta un strat superficial prafos si poros cu rezistente mecanice reduse. CEM II A-LL 42.5R continand particule fine de calcar (filer de calcar) blocheaza procesul de migrare a laptelui de ciment, inchizand porii si asigurand o mai buna hidratare a particulelor de ciment, prin comparatie cu CEM II A-S 42.5R. De aceea CEM II A-LL 42.5R inlocuieste cu succes CEM II A-S 42.5R.
DOMENII DE UTILIZARE ALE CIMENTULUI (conform SR EN 206-1:2002)
TIPURI DE LUCRARI
- ELEMENTE SI STRUCTURI DE CONSTRUCTII cu sectiuni sub 1.5 m din beton, beton armat/precomprimat clasele C16/20…C40/50 realizate pe tot parcursul anului (inclusiv in anotimpul rece).
- LUCRARI DE PODURI, VIADUCTE, TUNELE executate din beton simplu, beton armat/precomprimat clasele C16/20…..C40/50, realizate pe tot parcursul anului (inclusiv in anotimpul rece).
- PREFABRICATE USOARE - pavele, borduri, blocuri pentru zidarie din beton sau BCA, tigle, intarite fara tratament termic sau cu tratament termic redus, clasele C16/20 ….C40/50
- BETOANE FINE SAU MICROBETOANE USCATE gata de utilizare clasele C25/30…C40/50, folosite pentru realizarea elementelor de constructii monolite si prefabricate cu dimensiuni reduse si la executia lucrarilor de reparatii la constructii civile, industriale, rutiere, poduri etc.
RECOMANDARI
- nu se va turna betonul sub temperatura de 5 °C fara aditivi antiinghet
- betonul se va proteja dupa turnare
- se vor respecta cerintele privind punerea in opera si tratarea betoanelor
DOMENII DE UTILIZARE ALE CIMENTULUI CEM II B-M(LL-V) 42,5R (conform SR EN 206-1:2002):
- ciment utilizat in elemente si structuri prefabricate armate executate tot timpul anului;
- ciment pentru mortare obisnuite, pentru zidarie si tencuiala.
CEM II/B-M (LL-V) 42,5R ESTE RECOMADAT PENTRU URMATOARELE TIPURI DE LUCRARI :
- ELEMENTE SI STRUCTURI DE CONSTRUCTII CIVILE SI INDUSTRIALE cu sectiuni sub 1.5 m din beton, beton armat/precomprimat clasele C8/10...C40/50 realizate pe tot parcursul anului (inclusiv in anotimpul rece cu respectarea cerintelor impuse de normativele in vigoare)
- fundatii din beton simplu si beton armat, stalpi, pereti interior, pereti exteriori si grinzi din beton armat, diafragme, scari, estacade, canale, silozuri etc.
- LUCRARI DE DRUMURI executate din beton clasele C8/10.....40/50 – in straturile de baza si de fundatie stabilizate (pentru lucrari de stabilizare a solului si a materialelor granulare).
- PREFABRICATE USOARE SI MEDII– betoane simple si armate pentru elemente prefabricate
- stalpi, elemente de fundatii, grinzi, dale, tuburi de canalizare, boltari, placi si stalpi de gard, ornamente arhitecturale etc.
- MORTARE executate pentru sape, tencuieli si zidarie.
- BETOANE CU CONTINUT SCAZUT DE CARBON.
|
*conform SR EN 197-1:2011 se accepta abateri maxime de -2 la valoarea de referinta inferioara si de +2 la valoarea de referinta superioara
TERMEN DE VALABILITATE:
- pentru cimentul insacuit in saci de 40 kg – valabilitate 90 de zile de la data insacuirii in conditiile transportului si depozitarii la utilizator conform SR EN 197-2, SR 1350:2006 si SR EN 206-1;
- pentru cimentul vrac – valabilitate 60 de zile de la data livrarii in conditiile transportului si depozitarii la utilizator conform SR EN 197-2, SR 1350:2006 si SR EN 206-1;
RECOMANDARI:
- nu se va turna betonul sub temperatura de 5 °C fara aditivi antiinghet;
- se vor respecta dozajul minim de ciment si raportul apa/ciment conform CP 012-1:2007;
- se vor respecta cerintele privind punerea in opera si tratarea betoanelor.
REGULI MINIME DE SECURITATE:
La manipularea cimentului CEM II /B-M(LL-V) 42.5R trebuie sa se tina cont de urmatoarele specificatii:
- R36/37/38 – iritant pentru ochi, cai respiratorii si piele;
- R43 – poate provoca sensibilitate in contact cu pielea ;
- S2 – a nu se lasa la indemana copiilor ;
- S22 – a nu inspira particulele fine;
- S24/25 – a se evita contactul cu ochii si pielea;
- S26 – la contactul cu ochii, se spala imediat cu multa apa si se consula medicul;
- S36/37 – a se purta echipament si manusi de protectie corespunzatoare.